AR(augmented reality) térképi használatának lehetőségei az xAtlas rendszerben.
A térinformatika és a kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) integrációja egyre gyakoribb, hisz az AR intergrációval bíró alkalmazások mind jobb navigációs és egyben jobb felhasználói élményt képesek nyújtani használójuknak. Egy ilyen új generációs térinformatikai alkalmazás az xAtlas rendszer.

AR + Navigáció

 
Az AR élménnyel bővített térképek növelik látogatói élményt azáltal, hogy élményszerűvé/intuitívabbá teszik érdekes pontok (Point Of Interest, POI-k) felfedezését. Amit a felhasználó kamerájának képére kerül pédául egy étterem bejárata, egy szobor, vagy egy festmény stb... akkor az alkalmazás ezt felismerve a kamera képére - a környezetét megfelelően érzékelve és elhelyezve - az adott POI-hoz köthető extra információt képes megjeleníteni. A POI-hoz köthető extra információ lehet 2D-s (szöveg) vagy 3D-s térbeli objektum.  Ezen felül az alkalmazás képes ajánlást adni a felhasználónak, hogy pontosan merre fordítsa a telefonja kameráját, hogy könnyen megtalálja a közelben fellelhető POI-kat. A térképes útvonaltervezésbe is egy új dimenziót hoz az alkalmazás mivel képes magát az útvonalat elhelyezni a felhasználó kamerájának képére.
 

AR + Navigáció Demo: https://youtu.be/ohlsltI7omM


AR + 3D-s épületek

 
Az xAtlas rendszer támogatja a felhasználók az AR-el bővített térképes tartalmak megjelenítését, mint kültéren és beltéren egyaránt. Az alábbi AR tartalmakat támogatja az xAtlas:
  • Felismeri kiállítási tárgyakat/festmények és mellette szöveges tartalmat képes megjeleníteni (a felhasználó által választott nyelven)
  • Támogatja a Beacon-öket, ezáltal képes az alkalmazás pontos beltéri navigációra
  • Képes megjeleníteni szkennelt, vagy csak 3D modellező szoftverben létező tárgyat/épület az alkalmazás. A következő formátumokat támogatottak: gltf, glb, fbx, obj, usd, usdz.
  • AR útvonal megjelenítés

AR + 3D-s épületek Demo: https://youtu.be/R7tKj9DlLWc