Erdészeti informatikai rendszerek jelentősége a korszerű erdőgazdálkodásban
© Naviscon Zrt. 2023

Az erdőgazdálkodási informatikai rendszer olyan számítógépes programok és alkalmazások összességét jelenti, amelyeket speciálisan az erdőgazdálkodás és a természeti erőforrások fenntartható kezelésének támogatására terveztek. Ezeket a szoftveres eszközöket erdészeti szakemberek, erdőgazdálkodók, környezetvédelmi szakértők és mások használják az erdők és az erdőrendszerek tervezéséhez, monitorozásához és fenntartható kezeléséhez. Az erdészeti szoftverek sokféle funkciót és célt szolgálnak, például:
 1. Erdőállomány nyilvántartás és térképezés: Az erdészeti szoftverek segítenek az erdőleltár és a területi térképezés részletezésében. Segítenek az erdők összetételének, fafajainak, korosztályi eloszlásának és térbeli elhelyezkedésének felmérésében.
 2. GIS (Geográfiai Információs Rendszer) Integráció: A legtöbb erdőgazdálkodási informatikai rendszer együttműködik a GIS platformokkal, amelyek lehetővé teszik a fejlett térképezési és térbeli elemzési lehetőségek használatát.
 3. Fakitermelés és készletkezelés: Ezek a szoftverek segítenek a faanyag kitermelési műveletek tervezésében és nyomon követésében, optimalizálják a kitermelési ütemtervet és számolják a faanyagkészleteket.
 4. Vadgazdálkodás: A legtöbb erdőgazdálkodási informatikai rendszer tartalmaz funkciókat a vadgazdálkodásra, amelyek segítenek az erdőkben található vadállományok becslésében, a kulcsfontosságú élőhelyek azonosításában és a vadállományok élőhelyének védelmében.
 5. Tűzvédelem: Az erdészeti tűzvédelmi szoftverek segítenek a tűzveszély előrejelzésében és csökkentésében. Modellezik a tűz terjedését, nyomon követik a tűz történetét és segítenek a tűzoltási erőfeszítésekben.
 6. Erdőtervezés és döntéstámogatás: Ezek a szoftverek segítenek hosszú távú erdőgazdálkodási tervek készítésében. Fontolóra veszik a növekedési modelleket, gazdasági elemzéseket és környezeti hatásvizsgálatokat, klimatikus előrejelzésket a megfelelő döntéshozatal érdekében.
 7. Távérzékelés és adatgyűjtés: Az erdészeti szoftverek gyakran integrálódnak a távérzékelési technológiákkal, például műholdképekkel és drónokkal, hogy adatokat gyűjtsenek az erdő állapotáról és egészségéről.
 8. Carbon leltár: Mivel az erdők fontos szerepet játszanak a szén-dioxid elnyelésében, néhány erdőgazdálkodási informatikai rendszer a szén raktározását és kibocsátását is nyomon tudja követi, segítve a szénkibocsátás csökkentésére irányuló kezdeményezéseket.
 9. Szabályozási és jelentési kötelezettség: Az erdészeti tevékenységeknek számos szabályozási és tanúsítási követelménynek kell megfelelniük. A szoftverek segíthetnek a hatósági előírások, környezetvédelmi törvények és jelentési követelmények betartásában.
 10. Kommunikáció és együttműködés: Sok erdőgazdálkodási informatikai rendszer támogatja az erdőgazdálkodók, természetvédelmi hatóságok és a civil szervezetek közötti együttműködést, megkönnyítve a kommunikációt és az adatmegosztást.
 11. Mobilalkalmazások: Az erdőgazdálkodási informatikai rendszer funkcionalitása mobilalkalmazásként is elérhető, amely lehetővé teszi a területi munkavállalók számára az adatok rögzítését, értékelését és a frissítését a terepen.
 12. Képzés és oktatás: Bizonyos erdészeti szoftverek oktatási komponenseket is tartalmaznak, forrásokat és szimulációkat biztosítva képzési célokra.
Az erdészeti szoftverek nélkülözhetetlenek a modern erdőgazdálkodási gyakorlatokban, segítve a szakembereket az adatalapú döntések, a fenntarthatóság előmozdítása és az környezeti és gazdasági célok elérésében. A szoftver választása a konkrét igényektől és céloktól függ, valamint attól, hogy a projekt mekkora és milyen összetett.

GIS rendszerek használata az erdészeti szoftverekben
A GIS (Geográfiai Információs Rendszer) rendszerek széles körben használják az erdészeti szoftverekben, mivel lehetővé teszik a térbeli adatok gyűjtését, tárolását, elemzését és megjelenítését. Az erdészeti szoftverek GIS integrációjának előnyei és felhasználási lehetőségei az alábbiakban összefoglalva:

 1. Térbeli Adatgyűjtés: A GIS rendszerek segítenek az erdészeti szoftverekben térbeli adatok gyűjtésében, például faállományok, talajtípusok, terep topográfiája és egyéb fontos információk rögzítésében. Ezek a térbeli adatok lehetővé teszik az erdőállományok és környezetük pontosabb és részletesebb leírását.
 2. Térképezés és Vizualizáció: A GIS rendszerek lehetővé teszik a részletes térképek és térképi adatok létrehozását az erdészeti területekről. Ezek a térképek megkönnyítik az erdők térbeli viszonyainak és adatainak vizsgálatát és elemzését.
 3. Területi Elemzés: Az erdészeti szoftverek GIS integrációval képesek területi elemzésekre. Például lehetőség van faállományok területi eloszlásának és sűrűségének elemzésére, valamint az erdészeti tevékenységek területi hatásainak modellezésére.
 4. Gazdasági Elemzés: A GIS segít a gazdasági elemzésekben is, például a faanyag kitermelési tervek optimalizálásában, az útvonaltervezésben és a piaci elemzésekben. Ezzel hozzájárulhat a gazdasági hatékonyság növeléséhez.
 5. Környezetvédelem: A GIS lehetővé teszi az erdészeti szoftverek számára, hogy figyelembe vegyék a környezeti tényezőket, például vízvédő területeket vagy védett élőhelyeket, amikor tervezik és felügyelik az erdészeti tevékenységeket. Ezzel hozzájárul a természeti környezet védelméhez.
 6. Katasztrófa-előrejelzés: A GIS használata lehetővé teszi a katasztrófa-előrejelzést és vészkezelési tervek kidolgozását. Például segíthet a tűzveszélyes területek azonosításában és az erdőtüzek terjedésének modellezésében.
 7. Kommunikáció: Az erdészeti szoftverek használhatják a GIS rendszereket a térbeli adatok eredményeinek megosztására és kommunikálásra az érdekeltekkel és az érintettekkel. Ezzel elősegítik a jobb kommunikációt és az eredmények hatékony megosztását.
 8. Képzés és Oktatás: Az erdészeti szoftverekben alkalmazott GIS lehetővé teszi a szakemberek és diákok számára az oktatást és képzést a térbeli adatok gyűjtésére és elemzésére.
 9. Az erdészeti szoftverekben alkalmazott GIS rendszerek hozzájárulnak a pontosabb és hatékonyabb erdőgazdálkodáshoz, mivel segítenek az adatok jobb kezelésében, a döntések alaposabb elemzésében és a térbeli tényezők figyelembevételében. Ezenkívül lehetőséget teremtenek a környezeti és gazdasági hatások jobb megértésére, ami hozzájárulhat az erdők fenntarthatóbb kezeléséhez.
Képek forrásai: Stand Designer - Alpine Land Information Services, Assis Manager - Assisi Software